Logo strony
Dolegliwości i choroby

Cholesterol HDL. Czym charakteryzuje się „dobry” cholesterol?

mgr farm. Szymon Dybalski
Specjalista w dziedzinie farmacjimgr farm. Szymon Dybalski
Data publikacji: 05.07.2022 Data ostatniej aktualizacji: 06.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Cholesterolowi HDL poświęca się znacznie mniej uwagi niż frakcji LDL. Tymczasem i on jest niezwykle ważny dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dowiedz się, jaką spełnią rolę i kiedy należy martwić się jego nieodpowiednim poziomem.


Mianem cholesterolu określa się steroid alkoholowy, który powstaje w różnych tkankach. Jego obecność w organizmie jest koniecznością, dlatego nie można dążyć do całkowitej jego redukcji. Wśród najważniejszych jego funkcji wymienia się m.in.:

  • wsparcie aktywności enzymów i receptorów biorących udział w wielu szlakach metabolicznych,
  • pomoc w trawieniu tłuszczów,
  • wsparcie syntezy witaminy D3 i niektórych hormonów steroidowych.


Cholesterol HDL – co to?

Cholesterol – jako substancja tłuszczowa – nie rozpuszcza się we krwi ani płynach obwodowych. Między innymi z tego powodu jej transport musi odbywać się w specjalnych cząsteczkach zwanych lipoproteinami.


Cholesterol HDL określany jest mianem lipoprotein o dużej gęstości (z ang. high density lipoprotein). Odpowiada za transport cholesterolu z komórek do wątroby, więc jego rola sprowadza się do „oczyszczania” tkanek z nadmiaru substancji tłuszczowej. I właśnie z tego powodu uważa się go za „dobrą” frakcję cholesterolu.

Optymalne stężenie cholesterolu HDL – ile wynosi?

Aby cholesterol HDL spełniał swoje zadanie, w organizmie musi znajdować się jego odpowiednia ilość. W celu oznaczenia stężenia poziomu tej substancji zaleca się wykonać lipidogram (tzw. profil lipidowy). Jest to szybkie i bezinwazyjne badanie laboratoryjne, które polega na oznaczeniu poziomu frakcji HDL z pobranej próbki krwi.


Zgodnie z rekomendacjami, poziom cholesterolu HDL powinien być równy lub większy od:

  • 50 mg/dl – w przypadku kobiet,
  • 40 mg/dl – w przypadku mężczyzn.

Należy zatem dążyć do tego, aby stężenie tej frakcji była jak najwyższa – w przeciwieństwie do cholesterolu LDL, który powinien być jak najniższy.

Czy wysoki poziom cholesterolu HDL zmniejsza ryzyko miażdżycy?

Zbyt wysokie stężenie cholesterolu LDL sprzyja rozwojowi miażdżycy. Ma to związek z jego odkładaniem się w tętnicach i powstawaniem blaszek miażdżycowych. Między innymi z tego powodu należy dążyć do obniżania poziomu tej frakcji.


Zupełnie inaczej jest w przypadku cholesterolu HDL – badania kliniczne i epidemiologiczne potwierdzają występowanie odwrotnej zależności między stężeniem frakcji HDL a ryzykiem rozwoju miażdżycy. Im wyższy jest poziom lipoprotein o wysokiej gęstości, tym mniejsze prawdopodobieństwo powstania zmian miażdżycowych.


Protekcyjna rola frakcji HDL wynika z jego roli w transporcie cholesterolu (przenoszenie cholesterolu zgromadzonego w tkankach obwodowych do wątroby), a także z właściwości antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.

Jak podwyższyć poziom cholesterolu HDL?

Zbyt niski poziom cholesterolu HDL nie jest wskazany, ponieważ – przy jednoczesnym wysokim stężeniu frakcji LDL – większe jest ryzyko rozwoju wielu poważnych schorzeń. Zalicza się do nich m.in. cukrzycę, zespół metaboliczny, nadciśnienie tętnicze, chorobę wieńcową.


Jeśli lipidogram wskazuje na wysoki poziom cholesterolu LDL i jednocześnie niski poziom cholesterolu HDL, należy zacząć działać. Podstawą jest zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych poprzez wykluczenie niektórych produktów spożywczych i zastąpienie ich innymi.


Jeśli chcesz podnieść stężenie cholesterolu HDL, warto włączyć do diety:

  • ryby morskie,
  • oliwę z oliwek, olej kokosowy,
  • owoce jagodowe, kapusta, bakłażan,
  • awokado,
  • rośliny strączkowe,
  • orzechy i nasiona sezamu, dyni.

Są to produkty spożywcze, które stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3, przeciwutleniaczy oraz rozpuszczalnego błonnika.


Dążąc do podwyższania poziomu cholesterolu HDL – należy ograniczyć spożycie produktów spożywczych, zawierających tłuszcze trans. Dlaczego? Okazuje się, że ich nadmiar powoduje obniżanie frakcji dobrego cholesterolu. Postaraj się całkowicie wyeliminować wszelkie produkty, które w składzie zawierają częściowo utwardzone / uwodornione tłuszcze roślinne.


Odpowiednia dieta w połączeniu z aktywnością fizyczną to recepta na zdrowie. Zadbaj więc o optymalny poziom cholesterolu HDL, aby uniknąć poważnych konsekwencji jego zbyt niskiego stężenia.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

mgr farm. Szymon Dybalski
Specjalista w dziedzinie farmacjimgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Więcej artykułów autora

Prześlij nam swoją opinię o artykule