Dyspepsja, szerzej znana jako niestrawność, objawia się wieloma przykrymi objawami ze strony układu pokarmowego występującymi jednocześnie.
Do najczęstszych dolegliwości zalicza się: ból brzucha, nudności, odbijanie, szybkie uczucie sytości podczas jedzenia, zgagę, nieprzyjemny zapach z jamy ustnej, wymioty, a także biegunkę. Z kolei najważniejszą przyczyną niestrawności jest ciężkostrawna dieta oraz inne związane z nią złe nawyki żywieniowe.
Dyspepsja, czyli przewlekłe dolegliwości układu trawienia


Rodzaje dyspepsji
Z uwagi na przyczynę powstania choroby, wyróżnia się dwa rodzaje dyspepsji:
Dyspepsja organiczna, czyli wtórna. Powstaje ona na skutek obecności innych chorób, takich jak choroba refluksowa przełyku, wrzody trawienne żołądka lub dwunastnicy, przewlekłego zapalenia trzustki czy dróg żółciowych, nowotworu żołądka, a niekiedy jest też wynikiem niepożądanego działania niektórych leków (na przykład przeciwreumatycznych, niesteroidowych leków przeciwzapalnych czy antybiotyków),
Dyspepsja czynnościowa. Wśród przyczyn powstania tego rodzaju niestrawności wymienia się nieprawidłowe nawyki żywieniowe, stres i zaburzenia czynnościowe pracy przewodu pokarmowego. Jako złe nawyki żywieniowe rozumie się zbyt obfite posiłki, ciężkostrawne potrawy, jedzenie tuż przed snem lub w nieregularnych odstępach czasu oraz spożywanie posiłków w pośpiechu.
Może zainteresuje Cię...
Leczenie dyspepsji
Analogicznie, do przyczyn powstania niestrawności, dyspepsję należy leczyć przede wszystkim poprzez eliminację niewłaściwych nawyków żywieniowych oraz odstawienie niektórych leków, które mogą działać drażniąco. Należy pamiętać również o tym, by posiłki były spożywane powoli i małymi kęsami, co znacznie ułatwi pracę i prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Jednak jeśli zmiany w żywieniu nie przynoszą ulgi, w leczeniu przykrych dolegliwości dyspepsji ulgę mogą przynieść leki, takie jak na przykład Iberogast: https://www.apteka-melissa.pl/produkt/iberogast-20-ml,978.html, który posiada właściwości przeciwzapalne, wiatropędne, przeciwutleniające i przeciwzapalne. Wielokierunkowe działanie preparatu umożliwia skuteczne łagodzenie tak różnorodnych objawów, jak: dolegliwości żołądkowo-jelitowe, bóle i skurcze brzucha, uczucie pełności i ciężkości, wzdęcia, gazy, nudności, zgaga i wiele innych.
Oprócz leczenia farmakologicznego, w leczeniu dyspepsji można wspomóc się domowymi sposobami. Polegają one na ułatwieniu trawienia w przewodzie pokarmowym poprzez picie specjalnych mieszanek ziołowych. Może to być napar z liści dziurawca lub mięty, który należy wypić przed oraz między posiłkami. Warto również zastosować przez 2-3 dni dietę odciążającą układ trawienny, składającą się z wody, sucharów i grysiku na wodzie, a następnie przez kilka dni stosować skromną i lekkostrawną dietę. Niekiedy objawy dyspepsji znikają całkowicie po kilku miesiącach, a niekiedy trwają całe życie. Na szczęście nie powodują one powikłań w postaci innych chorób i nie przeradzają się w innego rodzaju dolegliwości.