Głóg to roślina o walorach ozdobnych (ma piękne kwiaty i owoce), praktycznych (ze względu na swoje
ciernie, często jest sadzony jako żywopłot, zapewniający ochronę przed intruzami), ale poszczycić się
może również walorami zdrowotnymi. W kontekście medycznym głóg to roślina ceniona przede
wszystkim za swoje korzyści dla serca i układu krwionośnego.
Głóg, naturalny sprzymierzeniec serca. Właściwości, zastosowania, korzyści


Głóg – niezwykła roślina o wielu zastosowaniach
Głóg to niewielkie drzewo lub krzew; znany jest ze swoich jasnych, kwitnących kwiatów i drobnych, czerwonych owoców. Głóg należy do rodziny różowatych i jest znanym elementem krajobrazów na całym świecie. Jest wyjątkowo odporny i może rosnąć w różnych warunkach, od pełnego słońca po częściowy cień, a jego ciernie sprawiają, że jest naturalnym środkiem obronnym dla dzikiej fauny. Głóg to roślina o właściwościach dekoracyjnych i praktycznych, ale to głównie lecznicze właściwości głogu przyciągają uwagę ludzi.
- W rolnictwie i ogrodnictwie, głóg jest cenny ze względu na swoje właściwości dekoracyjne oraz jako żywopłot.
- Jego piękne, kwitnące kwiaty przyciągają owady zapylające, a ciernie stanowią naturalną ochronę dla zwierząt i ptaków gnieżdżących się w koronach drzew.
- Owoce głogu są źródłem pokarmu dla wielu gatunków dzikiej fauny.
- Zastosowany w medycynie tradycyjnej wspomagają pracę serca i układu krwionośnego.
Owoce, liście i kwiaty głogu są używane w medycynie naturalnej i są dostępne w formie suplementów, herbat i ekstraktów.
Rodzaje głogu – najpopularniejsze gatunki i odmiany
Głóg to rodzaj roślin z rodziny różowatych, które obejmuje setki gatunków, z których wiele jest uprawianych dla ich ozdobnych kwiatów, atrakcyjnych liści i jadalnych owoców o prozdrowotnych właściwościach.
- Głóg jednoszyjkowy to gatunek powszechnie spotykany w Europie. Charakteryzuje się pojedynczymi szyjkami w kwiatach (stąd nazwa) i jest często używany jako żywopłot z powodu swoich cierni.
- Głóg dwuszyjkowy to inny europejski gatunek, który jest bardzo podobny głogu jednoszyjkowego, ale ma dwie szyjki w każdym kwiecie. Często występuje w krajobrazach miejskich z powodu swojej odporności na zanieczyszczenie.
- Głóg pośredni Paul's Scarlet to odmiana z pięknymi, podwójnymi, czerwonymi kwiatami.
- Głóg Lavallego to hybryda międzygatunkowa o długim okresie kwitnienia i atrakcyjnych, pomarańczowych owocach.
- Głóg czerwony to amerykański gatunek o intensywnie czerwonych owocach i pięknych, lśniących liściach.
- Głóg Waszyngtona jest gatunkiem z Ameryki Północnej, który ma czerwone owoce i piękne, złociste jesienne liście.
- Głóg drobnoowocowy - gatunek, który jest często używany do produkcji preparatów ziołowych, ponieważ jego małe owoce są bogate w bioflawonoidy i inne składniki, które są korzystne dla zdrowia.
Co zawierają owoce głogu?
Głóg jest rodzajem rośliny, która zawiera wiele korzystnych dla zdrowia składników, między innymi: flawonoidy, proantocyjanidyny, witaminy i minerały, kwasy organiczne, polifenole i triterpeny.
- Flawonoidy to przeciwutleniacze, które mogą przyczynić się do ochrony komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
- Proantocyjanidyny mogą pomóc w ochronie serca.
- Głóg jest również źródłem niektórych witamin, takich jak witamina C, oraz minerałów - między innymi potasu, wapnia, magnezu, fosforu i sodu.
- Kwasy organiczne, takie jak kwas ursolowy i kwas oleanolowy mają właściwości przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
- Polifenole są znanymi przeciwutleniaczami, które podobnie jak flawonoidy mogą przyczynić się do ochrony komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.
- Triterpeny mają działanie przeciwzapalne, przeciwnowotworowe i obniżające poziom szkodliwego cholesterolu.
Przez bogactwo składników prozdrowotnych, głóg jest często stosowany w medycynie tradycyjnej i ziołowej do leczenia różnych schorzeń, w tym problemów z sercem i układem krążenia.
Zdrowotne właściwości głogu
Głóg od dawna wykorzystywany jest w medycynie ludowej na całym świecie. Jako bogactwo między innymi witamin, minerałów, flawonoidów i przeciwutleniaczy wspiera układ sercowo-naczyniowy, wspomaga leczenie problemów trawiennych, łagodzi objawy menopauzy i stany zapalne oraz wzmacnia odporność. Przed rozpoczęciem jakiejkolwiek suplementacji lub leczenia na własną rękę zawsze należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
- Głóg jest najbardziej znany ze swoich korzyści dla serca. Tradycyjnie jest stosowany do wsparcia leczenia różnych dolegliwości serca i układu krwionośnego, takich jak niewydolność serca, choroba wieńcowa, arytmia i nadciśnienie tętnicze.
- Głóg bywa używany do łagodzenia różnych problemów trawiennych, takich jak niestrawność, biegunka i zaburzenia żołądka.
- Ze względu na zawartość związków triterpenowych głóg jest znany ze swoich właściwości przeciwzapalnych i bywa stosowany do łagodzenia stanów zapalnych skóry, takich jak egzema.
- Wysoka zawartość witaminy C sprawia, że głóg wspiera zdrowego układu immunologicznego, dlatego bywa stosowany do poprawy odporności.
- Rozszerza naczynia wieńcowe, tonizuje pracę serca, nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
Choć głóg ma długą historię wykorzystania w medycynie ludowej, ważne jest, aby pamiętać, że nie wszystkie te zastosowania są poparte dowodami naukowymi. Ponadto, mimo że głóg jest generalnie uważany za bezpieczny, może oddziaływać z niektórymi lekami, szczególnie tymi stosowanymi w leczeniu chorób serca.
Jak bezpiecznie stosować głóg? – przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne
Głóg jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi, gdy jest stosowany odpowiednio. Jednak, jak w przypadku każdego suplementu lub leku, istnieją pewne przeciwwskazania i potencjalne skutki uboczne, o których należy pamiętać.
- Głóg może oddziaływać z niektórymi lekami, szczególnie tymi stosowanymi do leczenia chorób serca, takimi jak beta-blokery, digoksyna, leki przeciwzakrzepowe i leki na wysokie ciśnienie krwi. Osoby przyjmujące na stałe jakiekolwiek leki, zawsze przed rozpoczęciem stosowania suplementów z głogu powinny skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.
- Głóg jest przeciwwskazany u osób z określonymi schorzeniami serca, takimi jak zastoinowa niewydolność serca. Ponadto, ze względu na brak wystarczających dowodów, nie zaleca się stosowania go u kobiet w ciąży i karmiących piersią.
- Choć większość osób toleruje suplementy z głogu dobrze, niektóre mogą doświadczyć skutków ubocznych, takich jak zawroty głowy, niestrawność, bóle głowy, zaburzenia snu i niepokój. W przypadku zaobserwowania jakichkolwiek skutków ubocznych, należy niezwłocznie zaprzestać stosowania suplementu i skonsultować się z lekarzem.
- Choć optymalna dawka głogu może się różnić w zależności od indywidualnych potrzeb i stanu zdrowia, ważne jest, aby nie przekraczać dawki zalecanej na etykiecie produktu, chyba że lekarz zaleci inaczej.
Mimo potencjalnych korzyści zdrowotnych, głóg nie powinien nigdy zastępować konwencjonalnej opieki
medycznej.