Każdego dnia mózg przetwarza duże ilości informacji. Wraz z wiekiem zdolność do wytężonej pracy umysłowej oraz pamięć ulegają pogorszeniu.
Rozwiązaniem w takiej sytuacji jest lecytyna. Jako element budulcowy każdej komórki ciała, wchodzi ona w skład błon komórkowych, tkanki mózgu i otoczki mielinowej komórek układu nerwowego.
Lecytyna i jej wpływ na Twój organizm


Lecytyna – sposób na pamięć i koncentrację
Lecytyna pobudza układ nerwowy, wspomaga koncentrację i procesy zapamiętywania. Bierze udział w procesach przemiany materii oraz stanowi ochronę ścian żołądka i wątroby. Lecytyna wspomaga wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i uczestniczy w gospodarce cholesterolem i podnosi sprawność krążenia krwi. Lecytyna zwiększa wydolność i przyspiesza regenerację po wysiłku oraz opóźnia procesy starzenia.
Lecytyna znana jest przede wszystkim osobom pracującym umysłowo, przygotowującym się do egzaminów oraz osobom starszym, u których z wiekiem kondycja układu nerwowego ulega osłabieniu. Badania pokazują, że osoby suplementujące lecytynę, odczuwają poprawę zdolności myślowych i zwiększają się ich zdolności zapamiętywania informacji.
Ponadto, lecytyna wywiera również pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Bierze udział w metabolizmie tłuszczów i cholesterolu. Jej wielonasycone kwasy tłuszczowe wiążą cholesterol, ułatwiając jego transport i przyspieszając wydalanie jego nadmiaru z organizmu. Lecytyna wpływa też na detoksykację i regenerację wątroby, ograniczając niekorzystne działanie alkoholu, leków oraz innych substancji obciążających. Lecytyna przyspiesza regenerację wątroby, działa stabilizująco na błony komórek wątroby, hamuje akumulację tłuszczów, zmniejszając jej szkodliwe otłuszczenie i przywraca tym samym jej prawidłowe funkcje.
Lecytyna w diecie
Lecytyna występuje w wielu produktach spożywczych, jednak nie ma jej w nich wiele. Najlepszym jej źródłem jest żółtko jaja. Lecytynę można znaleźć również w: wątrobie, soi, fasoli, zarodkach pszennych, ziarnach słonecznika, nierafinowanym oleju rzepakowym, orzechach, drożdżach piekarniczych, rybach, nabiale, zielonych warzywach, awokado oraz w oliwkach.
W ramach uzupełnienia poziomu lecytyny w organizmie, warto dietę uzupełnić o odpowiednią suplementację. Przyjmowanie lecytyny w formie suplementu jest całkowicie bezpieczne. Nie wchodzi ona bowiem w interakcję z lekami, ani nie powoduje skutków ubocznych. Wartościowe produkty zawierające lecytynę znajdziesz w internetowej Aptece Melissa: https://www.apteka-melissa.pl/grupa/lecytyna-suplementy-diety.html. Pamiętaj o uzupełnianiu poziomu lecytyny w trakcie wytężonej pracy umysłowej oraz zadbaj, by nie zabrakło jej Twoim najbliższym, szczególnie osobom starszym.