Logo strony
Suplementacja

Maślan sodu. Jak i na co działa ten suplement?

mgr farm. Szymon Dybalski
Specjalista w dziedzinie farmacjimgr farm. Szymon Dybalski
Data publikacji: 24.01.2023 Data ostatniej aktualizacji: 06.09.2025
Zdjęcie wyróżniające artykułu

Maślan sodu można spotkać w wielu produktach spożywczych, np. w serach, mleku oraz kiszonej kapuście. Nadaje on żywności lekko gorzki posmak. Jednak niewiele osób wie, że ta substancja jest także wytwarzana w jelitach w procesie fermentacji błonnika. Maślan sodu pełni wiele ważnych funkcji, m.in. wspiera pracę wspomnianego odcinka przewodu pokarmowego. Dowiedz się więcej o jego roli.

Maślan sodu – czym jest?

Maślan sodu to związek chemiczny zaliczany do kwasów karboksylowych. Należy do SCFA, czyli grupy nasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają prawidłową pracę układu pokarmowego.


Jest on wytwarzany w okrężnicy w trakcie fermentacji bakteryjnej niestrawionych węglowodanów, które nie podlegają przemianom w żołądku ani w jelicie cienkim. Są to np. inulina, laktoza, mannitol, a także nierozpuszczalne frakcje błonnika. Dlatego spożywanie produktów zawierających dużą ich ilość może znacznie pomóc poprawić poziom kwasu masłowego w jelicie.

Maślan sodu – właściwości

Maślan sodu stanowi podstawowe “pożywienie” dla kolonocytów. Są to komórki nabłonka jelitowego, które odpowiadają za odbudowę tego odcinka układu pokarmowego. Dlatego ta substancja pomaga:

  • zmniejszyć przepuszczalność ścian jelita i utrzymać jego integralność,
  • pobudzić produkcję śluzu, który stanowi mechaniczną barierę ochronną dla nabłonka jelitowego,
  • zapobiec wnikaniu groźnych mikroorganizmów do układu pokarmowego,
  • zmniejszyć owrzodzenia żołądka,
  • zwiększyć liczbę komórek kosmkowych w jelicie krętym,
  • przyspieszyć regenerację śluzówki jelita grubego.

W rezultacie maślan sodu wspiera przywrócenie prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Oznacza to, że pośrednio wspomaga m.in. przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia, produkcję witamin, a nawet utrzymanie odporności i zwiększanie masy ciała.

Maślan sodu – dla kogo?

Po suplementy diety, jak i dietetyczne środki spożywcze, które zawierają maślan sodu, sięgają m.in. osoby zmagające się z różnymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Są to np.:

  • zespół jelita nadwrażliwego, tj. SIBO,
  • choroba jelita grubego, która objawia się zmianami zanikowymi w obrębie błony śluzowej,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • mikroskopowe zapalenie jelita grubego,
  • choroba Leśniowskiego-Crohna,
  • nieswoiste zapalenie jelit.

Preparaty z tym składnikiem mogą być także spożywane przez osoby, które cierpią na:

  • zaburzenia flory jelitowej np. po przyjmowaniu antybiotyków;
  • niedobory pokarmowe spowodowane np. niedostateczną podażą błonnika; 
  • zaburzenia przewodu pokarmowego o charakterze czynnościowym, czyli np. bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia i biegunki;
  • zaburzenia wchłaniania prowadzące do niedoboru składników odżywczych czy utraty masy ciała.

Maślan sodu – co powoduje jego brak?

Obniżenie poziomu maślanu sodu w jelitach może przyczynić się do wielu problemów z układem pokarmowym. Skutkami redukcji stężenia tej substancji są np.:

  • atrofia, czyli zmniejszenie objętości śluzówki jelita grubego oraz ścieńczenie jej – może to powodować rozwój wielu chorób tego odcinka pokarmowego, objawiające się biegunką, nietrzymaniem kału, redukcją masy ciała, a nawet odwodnieniem;
  • spłaszczenie krypt jelitowych, czyli gruczołów błony śluzowej jelita, które znajdują się w podstawie kosmków jelitowych; odpowiadają one za produkcję soku jelitowego zawierającego enzymy trawienne – wypłaszczenie krypt zmniejsza powierzchnię jelit, co prowadzi do wielu problemów z trawieniem; 
  • zmniejszenie syntezy DNA.

Te same objawy można zaobserwować także podczas stosowania żywienia pozajelitowego.

Maślan sodu a dieta

Maślan sodu jest wytwarzany w jelitach w procesie fermentacji niestrawionych węglowodanów. Aby zatem utrzymać jego prawidłową podaż, w diecie powinny znaleźć się produkty zawierające błonnik pokarmowy i skrobię oporną. Obie te substancje nie rozkładają się w żołądku. Do tej grupy żywności można zaliczyć np.:

  • pełnoziarniste pieczywo,
  • grube kasze,
  • brązowy ryż,
  • warzywa strączkowe i kapustne, buraki, marchew, pomidory, ziemniaki,
  • owoce sezonowe, np. jabłka, gruszki, śliwki, czarne jagody,
  • suszone owoce.

Warto sięgać przede wszystkim po produkty lokalne. Transport żywności z dalekich krajów może przyczynić się do obniżenia w nich frakcji błonnika.


Podsumowując, maślan sodu to substancja warta uwagi, zwłaszcza jeśli cierpisz na dolegliwości ze strony jelita grubego.

Niniejszy artykuł nie jest poradą medyczną i ma charakter wyłącznie informacyjny.

Udostępnij ten artykuł

O autorze

mgr farm. Szymon Dybalski
Specjalista w dziedzinie farmacjimgr farm. Szymon Dybalski

Ukończył studia na Wydziale Farmaceutycznym Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Od 5 lat wykonuje swój zawód mając czynny kontakt z pacjentem, przy czym od 4 lat pełni funkcję specjalisty w dziedzinie farmacji w Aptece Melissa, udzielając pacjentom merytorycznych wideoporad oraz publikując eksperckie artykuły w Strefy Wiedzy. W pracy farmaceuty najbardziej ceni sobie kontakt z pacjentem, możliwość niesienia pomocy oraz rozwiewania wątpliwości dotyczących zamienników leków, dawkowania, realizacji recept i innych nurtujących kwestii związanych z farmakoterapią. Dziedziną, w której się kształci i wciąż poszerza swoją wiedzę jest prawo farmaceutyczne. Czas poza pracą uwielbia spędzać z rodziną, a w wolnych chwilach stawia na aktywność – zazwyczaj wybiera bieganie, wspinaczkę oraz długie spacery z psem, dzięki któremu zainteresował się tematem zwierzęcej behawiorystyki.

Więcej artykułów autora

Prześlij nam swoją opinię o artykule