
Specjalista w dziedzinie farmacji
mgr farm. Szymon Dybalski
Lista artykułów
Kategorie

Anyż – gwiazda wśród przypraw. Znaczenie anyżu w kulinariach i medycynie
Anyż jest rośliną z rodziny selerowatych, której nasiona są często używane jako przyprawa w kuchniach na całym świecie. Roślina...


Działanie i zastosowanie kwasu salicylowego
Kwas salicylowy jest organicznym związkiem chemicznym z grupy hydroksykwasów fenolowych. Jego wzór chemiczny to C7H6O3. Kwas...


Kardamon, orientalna przyprawa o leczniczych właściwościach
Kardamon to pachnąca, wielofunkcyjna przyprawa, której używają kuchnie na całym świecie. Jest to roślina z rodziny imbirowatych i...


Aceton - właściwości, zastosowania i potencjalne zagrożenia
Aceton, zwany również propanonem, to bezbarwna ciecz o charakterystycznym, mocnym zapachu. Jest to najprostszy z...


Lewatywa – wskazania, proces i potencjalne skutki uboczne
Lewatywa to procedura polegająca na wprowadzeniu płynu do jelita przez odbyt, która ma na celu wypłukanie lub oczyszczenie jelita grubego....


Płód pod wpływem alkoholu. Objawy i skutki FAS
Zespół Alkoholowy Płodowy (FAS) to poważny stan zdrowia, który może wystąpić u dzieci, które były narażone na alkohol w czasie rozwoju płodowego. Główną...


Pieczarki – właściwości, zastosowania, przeciwwskazania
Pieczarki są jednym z najpopularniejszych grzybów konsumowanych na całym świecie. Pieczarki mają okrągły, płaski kapelusz...


Właściwości i zdrowotne korzyści kaszy jęczmiennej
Kasza jęczmienna to rodzaj kaszy wykonanej z jęczmienia - jednego z najstarszych uprawianych ziaren. Jest bogata...


Borelioza, tajemnicza choroba przenoszona przez kleszcze
Borelioza, znana również jako choroba z Lyme, jest zakaźną chorobą przenoszoną przez kleszcze. Za jej rozwój odpowiadają...


Wszystko na temat nerwicy natręctw. Jak leczyć i zapobiegać jej objawom?
Nerwica natręctw, znana również jako zaburzenie obsesyjno-kompulsyjne (OCD), to stan psychiczny, który charakteryzuje się...
