
Specjalista w dziedzinie farmacji
mgr farm. Szymon Dybalski
Lista artykułów
Kategorie

Kolendra – więcej niż przyprawa. Właściwości i zastosowania kolendry.
Kolendra to roślina jednoroczna z rodziny selerowatych wykorzystywana zarówno w kuchni jak i w medycynie. Kolendra jest...


Bazylia, kulinarny potencjał o niezwykłych właściwościach zdrowotnych
Bazylia to roślina zielona, która pochodzi z tropikalnych regionów Azji Centralnej i Południowo- Wschodniej, ale jest uprawiana na...


Babka jajowata - przegląd zastosowań i korzyści zdrowotnych
Babka jajowata (Plantago ovata) jest rośliną z rodziny babkowatych, która jest szeroko rozpowszechniona na całym...


Kasza gryczana - właściwości, stosowanie i korzyści zdrowotne
Kasza gryczana to produkt spożywczy uzyskiwany z gryki, rośliny z rodziny rdestowatych, która jest uprawiana na całym świecie,...


Marchew – właściwości, wskazania i przeciwwskazania do jej spożywania
Marchew to warzywo korzeniowe powszechnie uprawiana na całym świecie ze względu na swoje zdrowotne korzyści i wszechstronne...


Skurczowe bóle menstruacyjne - co o nich wiemy i jak je leczyć?
Należy zgodzić się z powszechnym stwierdzeniem, że „tylko kobieta zrozumie kobietę”, ponieważ tylko osoba...


Babka płesznik - właściwości, zastosowanie i potencjalne korzyści zdrowotne
Babka płesznik (Plantago psyllium) to roślina z rodziny babkowatych, której nasiona słyną z wysokiej zawartości błonnika rozpuszczalnego. Nasiona...


Biegunka - przyczyny, leczenie i zapobieganie
Biegunka jest stanem, który charakteryzuje się częstymi luźnymi lub płynnymi stolcami. Biegunka często są wynikiem problemów z trawieniem,...


Kukurydza, dlaczego warto włączyć ją do diety?
Kukurydza jest jednym z najważniejszych uprawnych zbóż na świecie. Kukurydza jest niezwykle zróżnicowana pod względem...


Chlamydia, symptomy, skutki i leczenie
Chlamydia to jedna z najczęściej rozprzestrzeniających się chorób przenoszonych drogą płciową (STD), powodowana przez bakterię Chlamydia...
