
Specjalistka w dziedzinie dietetyki
mgr dietetyki Magdalena Rajska
Lista artykułów
Kategorie

Zaburzenia odżywiania. Czym jest bulimia?
Mimo że zaburzenia odżywiania są problemem o podłożu psychologicznym, dotykają również sfery fizycznej. Są domeną społeczeństw zachodnich,...


Dieta fleksitariańska. Czym się charakteryzuje?
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa. Wynika to z pobudek moralnych i rosnącej świadomości na temat tego, jak produkcja wyrobów...


Dlaczego warto pić codziennie sok z buraka?
Zdrowe odżywianie stanowi klucz do zachowania zdrowia, witalności i dobrego samopoczucia. Na szczęście świadomość żywieniowa stopniowo...


Ulewanie u niemowląt a refluks — czym się objawia i jak odróżnić?
Ulewanie u niemowlaka to częsta dolegliwość i chociaż zazwyczaj nie oznacza poważniejszych problemów ze zdrowiem, a...


Czym jest insulinooporność, w jaki sposób ją wykryć i co się robi w przypadku insulinooporności?
Insulinooporność (IR, IO) może być początkiem dla rozwoju stanu przedcukrzycowego, cukrzycy typu 2, schorzeń...


Jak zadbać o prawidłowe nawodnienie organizmu?
Odpowiednie nawodnienie organizmu to kluczowy element utrzymania zdrowia i dobrej kondycji fizycznej....


Co to jest efekt jojo? Kto jest na niego narażony?
Utrata zbędnych kilogramów to pragnienie wielu osób z nadwagą i otyłością. Niestety warto pamiętać, że po szybkim schudnięciu istnieje duże...


Selen – właściwości i źródła w diecie
Selen, choć występuje w organizmie człowieka w niewielkich ilościach, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia. Jest niezbędny...


Węgiel aktywny - na co stosować? Działanie, właściwości
Węgiel aktywny, znany również jako węgiel aktywowany, jest substancją o szerokim spektrum zastosowań, zarówno w medycynie,...


Cukrzyca ciążowa – czym jest? Przyczyny, objawy i leczenie
Cukrzyca ciążowa to potencjalny problem każdej ciężarnej i jej dziecka. Nieleczona stanowi duże zagrożenie dla zdrowia i życia...
